Foreningen Diversity Pop-Up har i dag modtaget årets Plads til forskelle-pris, der uddeles af Muskelsvindfonden. VRS, NOVA og Grøn har samlet penge ind til Muskelsvindfondens pris henover sommeren 2021. Diversity Pop-up er en forening, der samarbejder med klassiske brune værtshuse for i fællesskab at arrangere mangfoldighedsevents, hvor alle er velkomne. Formålet var indledningsvis at skabe flere trygge rum til LGBTQ+ miljøet i nye bydele, hvor der ikke findes en fast LGBTQ+ bar, men med midlerne fra prisen kan foreningen nu brede mangfoldigheds events ud i hele landet, der udover LGBTQ+ miljøer også favner bl.a. handicap. Værterne på morgenprogrammet GO’NOVA har netop uddelt prisen og de 100.000, – kroner, der følger med.
Normalt bliver der samlet ind til Plads til Forskelle-prisen under sommerens Grøn Koncert, og selvom festivalen ikke kunne realiseres i år, holdt det ikke VRS, NOVA, Grøn og Muskelsvindfonden tilbage fra at uddele årets pris, der i år går til frivillige forening Diversity Pop-Up.
Diversity Pop-Up startede i 2019 ud med deres første koncept ”Gay Pop-Up bar”. Konceptet er sidenhen blevet taget godt imod, og indtil videre er der afholdt events på flere forskellige værtshuse i København med stor opbakning og fremmøde. Når Diversity Pop-Up indgår et samarbejde med et værtshus, går beværtningen med til at sætte et klistermærke op, der markerer, at værtshuset er mangfoldigt, og at der er plads til alle.
Foreningen blev i 2021 nomineret som ’Årets Forening’ til Danish Rainbow Awards og arbejder også på en række tiltag under en bredere mangfoldighedsparaply, der bl.a. også inkluderer handicaps. Med midlerne fra Plads til Forskelle-prisen er de nu ét skridt tættere på at realisere det.
Maria Jacobsen, der er næstforperson for Diversity Pop-Up, fortæller:
”Det er en ære for os at modtage årets Plads til Forskelle-pris! Det er både en anerkendelse af vores arbejde fra nogen, der har arbejdet med at skabe plads til forskelle i rigtig mange år, og samtidig giver det os mulighed for at få flere frivillige til vores forening, så vi kan komme ud i hele landet og skabe trygge og sikre rum for alle. Som ung er det en rigtig stor del af livet at være ude i nattelivet og drikke øl, men det er desværre også her, man kan opleve nogle ubehagelige ting, hvis man skiller sig lidt ud fra normen. Derfor vil vi gerne være med til at nedbryde nogle af de barrierer. “
Maria fortsætter: ”Vi ved, at vores arbejde rykker ved nogle barrierer. For eksempel opfordrer vi altid vores samarbejdspartnere til permanent at holde flere LGBTQ+ venlige events, hvilket bl.a. har medført, at Holmbladet Bodega på Amager nu har et fast samarbejde om Dragshows med Mizz Privileze, som de har fået kontakt til gennem os – det er jo fantastisk! Og med Plads til Forskelle-prisen har vi kun fået mere energi til at forsætte.”
Vigtigt arbejde med at skabe plads til forskelle
Mangfoldighed og trygge rammer for fællesskaber med plads til forskelligheder er afgørende for Diversity Pop-Ups arbejde – og det er helt i tråd med Muskelsvindfondens eget arbejde med at skabe plads til forskelle. Plads til Forskelle-prisen gives til projekter, initiativer eller kampagner, der sætter fokus på at skubbe til barrieren for bl.a. diskrimination og tilgængelighed, og det må siges at være Diversity Pop-Ups mål:
”Diversity Pop-Up er ikke bare en frivillig forening for festglade og rummelige mennesker – det er særeksempel på et initiativ, der gennem samarbejde, oplysning og god energi er med til at skabe trygge rammer og muligheder for et rigtig vigtigt fællesskab for mennesker, der ikke altid er lige velkomne alle steder i samfundet. Dét skal der laves om på, og her er Diversity Pop-Up et rigtig godt forbillede. Det ligger i tråd med Muskelsvindfondens arbejde for at skabe plads til forskelle i samfundet, og vi er henrykte over, at der findes frivillige ildsjæle, der har succes med et sådant initiativ,” siger Simon Toftgaard Jespersen, bestyrelsesformand hos Muskelsvindfonden.
Dennis Ravn, morgenvært på NOVA, supplerer:
”Det er en stor del af NOVA at sprede glæde og godt humør, og derfor er vi helt på linje med Diversity Pop-Up’s arbejde! Der har været gang i studiet hele morgenen med besøg fra dem, og jeg kan kun forestille mig, hvor sjovt det må være at være en del af både deres arbejde og events. Vi er som ambassadører for Plads til Forskelle-prisen i år stolte af at bakke op om et projekt som dette.”
Det er femte gang, Plads til forskelle-prisen uddeles af Muskelsvindfonden. Pengene er i år indsamlet i et samarbejde mellem tøjfirmaet VRS, radiostationen NOVA og arrangørerne bag Grøn.
Om Plads til forskelle-prisen
Siden 2016 har Muskelsvindfonden uddelt den helt særlige Plads til forskelle-pris, som hylder enkeltpersoner, nonprofitorganisationer og foreninger, der arbejder aktivt for at skabe plads til forskelle i samfundet.
I 2019 gik prisen for eksempel til Vaskeriet, som er et fællesvaskeri i Brabrand Boligforening, hvor mennesker med udviklingshandicap integreres i et vigtigt arbejdsfællesskab, mens den i 2018 gik til Ombold – et gadefodboldfælleskab for udsatte og hjemløse.
Året inden var det håndboldligaen for udviklingshæmmede børn, LykkeLiga, der modtog prisen, og i 2016 – prisens første år – gik den til Fundamentet, som hjælper unge og ældre socialt udsatte med alt fra NemID til jobansøgninger. I 2020 blev prisen ikke uddelt på grund af COVID-19-pandemien.
Formålet med Plads til forskelle-prisen er at støtte en indsats, der:
- skaber større mangfoldighed i det danske samfund
- skaber opmærksomhed omkring mennesker, organisationer eller aktiviteter, der rækker ud over sig selv og gør en forskel for andre.
- aktiverer gæster, artister og samarbejdspartnere på Grøn til aktivt at skabe ”Plads til forskelle”
Prisen bliver overrakt i dag den 17. marts 2022 af NOVA og indsamlingschef i Muskelsvindfonden Theis Petersen til modtageren for 2021, Diversity Pop-Up.
Kilde: Have Kommunikation & PR
Fotokredit: Peter Christian Christensen